Practicum bij trainingen installatietesters en inspectiecursussen

Voor de inspectie van de elektrische installatie en ook van zwerfkasten wordt gebruik gemaakt van installatietesters. Deze zijn er van eenvoudig tot gecompliceerd. Ze doen in principe allen de basismetingen die de NEN 1010 en NEN 3140 voorschrijven, zoals onder andere:

 • netspanning en netfrequentie,
 • spanningsverliezen,
 • circuitimpedantie fase-aarde,
 • netimpedantie fase-nul,
 • isolatieweerstand,
 • weerstand van geleiders en verbindingen,
 • aanspreektijd en aanspreekstroom van aardlekbeveiligingen,
 • soms ook de aardverspreidingsweerstand.
Deze metingen zijn niet met een universeelmeter te verrichten daar zijn speciale installatietesters voor nodig. Behalve het aanschaffen van een geschikte tester is natuurlijk ook de ervaring en vakkennis van de inspecteur van cruciaal belang. De NEN 3140 schrijft voor dat de inspecteur een ervaren vakbekwaam persoon moet zijn die voldoende ervaring heeft met de installaties die hij/zij inspecteert.

Demoboard__MI2166We hebben 5 van deze meetkoffers (demoboards) aangeschaft waarmee de cursisten op een veilige manier de bovenstaande metingen kunnen uitvoeren nadat eerst de bijbehorende theorie en uitleg is gegeven. Deze koffers kunnen in iedere ruimte worden ingezet. Door de veiligheidsvoorzieningen in de koffers zal tijdens de metingen de eventuele aardlekbeveiliging in uw eigen installatie niet behoren uit te schakelen als de cursisten met de metingen bezig zijn. Met deze koffers is een TN- en een TT-stelsel te simuleren en kunnen zelfs aardingsmetingen worden uitgevoerd.

Meer foto’s ziet u hier.

Door oefening met de eigen testers of een tester van ons leert de cursist de tester in te stellen en de metingen uitvoeren. Deze oefeningen vormen een welkome afwisseling van de theorie.
We kunnen dit practicum ook inzetten in combinatie met bijvoorbeeld cursus NEN 1010.
Natuurlijk verwelkomen wij u graag op onze trainingen of komen wij graag naar u toe!

2 reacties

 1. midas schreef:

  Is dit ook een cursus??
  “Practicum bij trainingen installatietesters en inspectiecursussen”

  1. Leo Smit schreef:

   Nee, het practicum wordt gebruikt bij bestaande inspctiecursussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *