NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon (VOP)

De NEN 3140 cursus Voldoende Onderricht Persoon (VOP) is een korte cursus van een halve dag (één dagdeel) voor personen die op beperkt niveau handelingen en/of werkzaamheden aan of nabij elektrische arbeidsmiddelen (gereedschappen en machines) en installaties. Deze personen kunnen technici zijn maar bijvoorbeeld ook procesoperators.

Als u een bedrijfsinterne cursus bij u op de zaak of een andere locatie wenst maken wij daarvoor natuurlijk graag een passende offerte. U kunt daarvoor ons contactformulier invullen of ons even bellen.

Onderstaande tabs geven u de nodige informatie:

Inleiding

De Arbowet heeft algemene bepalingen voor de veiligheid van personen, alsmede voor hun gezondheid en welzijn. Het Arbobesluit kent enkele algemene bepalingen rond elektrische veiligheid en ook voor de inspectie van arbeidsmiddelen.
.
De Arbocatalogus zal verwijzen naar de NEN 3140.
De NEN 3140 wordt door Inspectie SZW (Arbeidsinspectie), bedrijven, instellingen, verzekeringsmaatschappijen en wetgever als bindend beschouwd.
.
De NEN 3140 is al lang geen puur Nederlandse norm meer omdat ook de bepalingen van de Europese EN 50110 zijn opgenomen. De norm bevat de bepalingen voor de elektrische gevaren voor alle personen die aan de elektrische installatie werken en ook voor alle personen die gebruik maken van de elektrische installatie en elektrische werktuigen en handgereedschappen. Deze personen, alsmede hun werkzaamheden, worden in categorieën ingedeeld waarna hun veiligheidsmaatregelen worden vastgesteld. Wij kunnen de cursus NEN 3140 ook in andere talen verzorgen, bijvoorbeeld in het Engels.
.
De huidige versie is aangeduid met NEN 3140:2011+A1:2015.
.
Normen en regels verouderen na verloop van tijd. Zeker in deze tijd van internationalisering. Na het volgen van een cursus bent u (weer) op de hoogte van de huidige regelgeving en de veiligheidsbepalingen omtrent NEN 3140 en zult u dit kunnen toepassen in uw eigen praktijksituatie.
Certificerende instanties kunnen om regelmatige en aantoonbare bijscholing vragen.

Cursusinformatie

Deze cursus duurt bij open inschrijvingen een halve dag of 1 dagdeel. Een dagdeel is een morgen, middag of avond. Er kunnen natuurlijk ook combinaties worden gemaakt van morgen/middag (= 1 dag) of van middag/avond.
.
De cursussen kunnen op één van onze locaties worden uitgevoerd. Zie onze agenda voor een totaalbeeld van alle geplande cursussen waar u één of meerder cursisten kan inschrijven. We komen ook graag naar uw bedrijf, daarvoor maken we graag goede werkafspraken en een passende offerte.
.
Wij hebben een mobiel practicum met verrijdbare groepenkasten en schakelkasten. Alle practica passen in een standaard personenlift en behoeven geen bijzondere elektrische aansluiting. De docent brengt ook demonstratiematerialen en meetinstrumenten mee om zodoende theorie en praktijk wat dichter bij elkaar te brengen. De cursus wordt via mooie en duidelijke presentaties gegeven, ondersteund door foto’s en video’s.
.
Klik hier voor een fotocollage van deze cursus en het practicum.

.

Lesmateriaal

Iedere cursist ontvangt een syllabus die is afgestemd op het cursusplan en op de tijdens de cursus vertoonde presentaties.

 

Bewijs van deelname of certificaat

Als de cursist de gehele cursus heeft gevolgd ontvangt hij/zij een bewijs van deelname.
Een certificaat wordt verstrekt na het met gunstig resultaat afleggen van een toets.

 

Brochures en andere informatie

Zie onze pagina Documenten.

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor diegenen die zeer beperkt te maken hebben met elektrische arbeidsmiddelen en -installaties in de industrie, utiliteit of in de bouw. Zoals mechanisch opgeleide personen en huismeesters of keurmeesters die ook kleine elektrische reparaties uitvoeren.

De cursus wordt afgestemd op de doelgroep.

.

Werk- en denkniveau

VBO – MBO (WEB-niveau 1 t/m 4)
Dit is mede afhankelijk van uw eigen werkervaring in de elektrotechniek.

Cursusinhoud

Voor deze ééndaagse cursus wordt in overleg met de opdrachtgever en/of de cursisten een keuze gemaakt uit de onderstaande onderwerpen.
.
Hoofdonderwerpen:
 • Relatie Arbowet, Arbobesluit en Arboregeling en de normen;
 • Onderwerp en toepassingsgebied;
 • Benamingen, uitgangspunten en functies van het personeel volgens de normen;
 • Aanwijsprocedure van het personeel;
 • Opleiding en ervaring van het personeel;
 • Periodieke instructies van werkgevers aan werknemers;
 • Organisatie van de werkzaamheden;
 • Communicatie;
 • De werkplek;
 • Gereedschappen, hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen;
 • Werkprocedures;
 • Onderhoudsprocedures.
.
Bij een Basiscursus wordt er uitgebreid op alle onderwerpen ingegaan.
.
Steeds wordt bij aanvang van een cursus tijdens het voorstellingsrondje bepaald wat wordt behandeld en kunnen de cursisten ook eigen onderwerpen inbrengen.
.
Dit alles wordt ondersteund met presentaties, (eigen) foto’s, (eigen) video’s en eventueel een mobiel practicum.

Prijzen per persoon

 • 1 cursist: € 185,00
 • 2 t/m 3 cursisten: € 170,00
 • 4 t/m 5 cursisten: € 165,00
 • 6 en meer cursisten: € 150,00

Prijzen onder voorbehoud, exclusief BTW en inclusief een syllabus, koffie/thee.

Data en inschrijven

Klik op een cursus om één of meerdere personen in te schrijven voor deze cursus die een halve dag duurt.
..

Amsterdam – BCN Amsterdam Arena

Assen – De Bonte Wever

Eindhoven – BCN Eindhoven

Hengelo – Frans op de Bult

Lexmond – Ingenium

Rotterdam – BCN Rotterdam