Keurmeester elektrische arbeidsmiddelen – Herhalingstraining

Dit is de herhalingtraining voor degenen die eerder een basistraining volgden en is bedoeld voor keurmeesters die al enkele jaren actief zijn als keurmeester. Deze training duurt een halve dag.

Als u een bedrijfsinterne cursus/training bij u op de zaak of een andere locatie wenst maken wij daarvoor natuurlijk graag een passende offerte. Dit is zeker aan te bevelen als u alleen uw eigen tester en ook uw eigen software behandeld en ingesteld wilt hebben. U kunt daarvoor ons contactformulier invullen of ons even bellen.

Onderstaande tabs geven u de nodige informatie:

Inleiding

Inspecteren doe je visueel en via meting en beproeving. Voor het juist uitvoeren van de metingen is een basiskennis vereist van de normen en de tester die wordt gebruikt. Deze basiskennis dient volgens de NEN 3140 periodiek te worden herhaald.
.
Neem voor deze training vooral uw eigen tester mee!
.
Klik hier voor een aantal voorbeelden van de meest gebruikte testers.
Klik hier voor meer (handige) documenten.

Cursusinformatie

De Arboregelgeving schrijft voor dat een aantal veiligheidscursussen of -trainingen regelmatig moeten worden herhaald. De NEN 3140 heeft daar een tool voor in de vorm van bijlage E.  Het komt ook voor dat keurmeesters tegen enkele praktische problemen aanlopen.
Een verdiepingstraining keuren NEN 3140 voor gevorderden is soms te diepgaand. Met deze herhalingtraining geven wij hier invulling aan.
...

Leerdoelen

 • het zelfstandig kunnen uitvoeren van visuele inspecties en inspecties door metingen en beproevingen van/aan grotere (vast aangesloten) elektrische arbeidsmiddelen en machines;
 • het interpreteren van de gemeten waarden conform de geldende normen en deze verwerken in een rapport/certificaat.
.

Lesmateriaal

Iedere cursist ontvangt een syllabus die is afgestemd op het cursusplan en op de tijdens de training vertoonde presentaties.
.

Bewijs van deelname en examen

Als de cursist de gehele training heeft gevolgd ontvangt hij/zij een bewijs van deelname. Na deze training is een onafhankelijk examen met DNV-certificatie mogelijk.

Voor wie?

Deze training is een basistraining en bedoeld voor personen die voornamelijk de wat kleinere elektrische arbeidsmiddelen inspecteren zoals handgereedschappen, kabelhaspels, kleinere machines voor 230 Volt en beperkt voor 400 Volt (driefasen). Voor het inspecteren van grote (vast aangesloten) driefasenmachines, zwerfkasten, grote lasapparaten, hebben we een vervolgcursus: Inspectie van elektrische arbeidsmiddelen voor gevorderden. Om tot deze cursus toegelaten te kunnen worden dient u bij voorkeur eerst deze basistraining te hebben gevolgd.

.

Werk- en denkniveau

VBO/MBO (vanaf WEB-niveau 1)
Klik hier voor meer info over de WEB-niveau’s.
Dit is mede afhankelijk van uw eigen inzicht en werkervaring.

Inhoud

Deze training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Om de metingen juist uit te kunnen voeren dienen eerst de meetprincipes en enige theorie te worden behandeld.

Theoriedeel

 • Herhaling theorie keuringen
 • Herhaling visuele inspectie van elektrische handgereedschappen en vast opgestelde machines
 • Herhaling metingen, grenswaarden en meetmethoden

Belangrijk onderdeel van de herhalingscursus zijn:

 • Ervaringen van de cursisten tijdens het uitvoeren van de keuringen
 • Metingen aan apparatuur met afwijkende lekstroomwaarden (ontstoringscondensatoren)

Praktijkdeel

Uitvoeren van cases, keuringen en metingen aan (deels) geprepareerde arbeidsmiddelen onder begeleiding van de docent. Tijdens het praktijkdeel wordt onder andere gebruik gemaakt van de EazyPAT, EazyPAT 3140 usb, EazyPAT XE, MultiPAT, MultiPAT 3140, MultiPAT XE en SafetyPAT 3140 van Nieaf-Smitt, de Metrel GammaGT, Metrel DeltaGT, Metrel SigmaGT, de Fluke 6200 en Fluke 6500 en de Metratester 5 en Secutest van Gossen Metrawatt.

De training wordt op een vlotte wijze gegeven waarbij de cursist centraal staat en het element humor niet vergeten wordt.

Prijzen per persoon

 • 1 cursist: € 185,00
 • 2 t/m 3 cursisten: € 170,00
 • 4 t/m 5 cursisten: € 165,00
 • 6 en meer cursisten: € 150,00

Prijzen onder voorbehoud, exclusief BTW en inclusief een syllabus, koffie/thee.

Data en inschrijven

Klik op een training om één of meerdere personen in te schrijven voor deze ééndaagse training.