Keurmeester elektrische arbeidsmiddelen – Gevorderden

Dit is de training voor degenen die grotere (vast aangesloten) machines  zwerfkasten, grote lasapparaten en bijvoorbeeld productielijnen inspecteren/keuren. Voor deze cursus wordt de basiskennis als bekend verondersteld. Deze training duurt 1 dag.

Als u een bedrijfsinterne cursus bij u op de zaak of een andere locatie wenst maken wij daarvoor natuurlijk graag een passende offerte. Dit is zeker aan te bevelen als u alleen uw eigen tester en ook uw eigen software behandeld en ingesteld wilt hebben. U kunt daarvoor ons contactformulier invullen of ons even bellen.

Onderstaande tabs geven u de nodige informatie:

Inleiding

De inspectie van grote machines en zwaarder elektrisch materieel vereist meer deskundigheid en ervaring van de keurmeester/inspecteur.

.
Grote machines zijn vaak vast aangesloten on een driefasennet. Om deze machines te mogen inspecteren/keuren wordt er meer vakkennis en ervaring van de keurmeester vereist dan voor kleinere handgereedschappen. De NEN 3140 zegt dat de keurmeester dan het niveau dient te hebben van een ervaren Vakbekwaam Persoon.
.
De risico’s voor mens en materieel voor deze machines, zwerfkasten en lasapparaten zijn nu eenmaal een stuk hoger. Deze machines worden vaak relais of elektronisch bestuurd en de spanningen, stromen en de vermogens zijn ook veel hoger dan bij éénfase (hand)gereedschappen.
.
Om deze arbeidsmiddelen juist te kunnen inspecteren/keuren zijn vaak aangepaste meetmethoden noodzakelijk en ook vaak andere testapparatuur en hulpmiddelen. Deze training gaat op al deze aspecten in en wordt bij u op de zaak gegeven of in ons praktijkcentrum in het centraal gelegen Lexmond waar diverse apparaten en machines staan opgesteld

Cursusinformatie

De training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Om de metingen juist uit te kunnen voeren dienen eerst de meetprincipes en enige theorie te worden behandeld. Daarna gaan we in het Praktijkcentrum enige metingen uitvoeren aan bijvoorbeeld een draaibank, kolomboormachine, lasapparaat en zwerfkast.
.
Neem vooral uw eigen tester mee zodat u na afloop deze tester goed kunt bedienen en we tijdens de cursus eventueel wat instellingen kunnen doen.
Deze training is het vervolg op de Basistraining. Om tot deze training toegelaten te kunnen worden dient u bij voorkeur eerst deze basistraining te hebben gevolgd.
.

Leerdoelen

 • het zelfstandig kunnen uitvoeren van visuele inspecties en inspecties door metingen en beproevingen van/aan grotere (vast aangesloten) elektrische arbeidsmiddelen en machines;
 • het interpreteren van de gemeten waarden conform de geldende normen en deze verwerken in een rapport/certificaat.
.

Lesmateriaal

Iedere cursist ontvangt een syllabus die is afgestemd op het cursusplan en op de tijdens de training vertoonde presentaties.
.

Bewijs van deelname

Als de cursist de gehele training heeft gevolgd ontvangt hij/zij een bewijs van deelname.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor de wat meer ervaren keurmeesters die grote elektrische apparatuur, lasapparaten, machines en zwerfkasten keuren die met een stekker of vast aangesloten zijn op een éénfase-  of een driefasennet. Om deze machines te mogen inspecteren/keuren wordt er meer vakkennis en ervaring van de keurmeester vereist dan voor kleinere handgereedschappen.

.

Werk- en denkniveau

VBO/MBO (vanaf WEB-niveau 2)
Klik hier voor meer info over de WEB-niveau’s.
Dit is mede afhankelijk van uw eigen inzicht en werkervaring.
De keurmeester is ten miste een vakbekwaam persoon volgens de NEN 3140.

Inhoud

Tijdens deze training wordt onder andere aan behandeld:

 • korte update Arboregelgeving en Machinerichtlijn en NEN 3140;
 • beschrijving en indeling van deze elektrische arbeidsmiddelen;
 • relais- en elektronisch gestuurde machines;
 • het opzetten van een keuringssysteem;
 • keuren van oudere machines zonder CE-markering;
 • tijdelijke energievoorzieningen door zwerfkasten en de inspectie van de ingebouwde aardlekbeveiligingen;
 • inspectie van grote elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 waarbij alle bepalingen en bijlagen worden behandeld die hierop betrekking hebben;
 • meetprincipes en meetmethoden;
 • aanwijzen van personen volgens NEN 3140;
 • de werking van het meetinstrument en eventuele andere hulpmiddelen;
 • uitvoeren van enkele inspecties met het (eigen) meetinstrument.

Natuurlijk stemmen we tijdens de training die inhoud nader af op de doelgroep en is er alle tijd voor het beantwoorden van vragen en vaak ook hulp met uw eigen tester.

Prijzen per persoon

 • 1 cursist: € 295,00
 • 2 t/m 3 cursisten: € 285,00
 • 4 t/m 5 cursisten: € 275,00
 • 6 en meer cursisten: € 250,00

Prijzen onder voorbehoud, exclusief BTW en inclusief een syllabus, lunch, koffie/thee.

Data en inschrijven

Klik op een cursus om één of meerdere personen in te schrijven voor deze ééndaagse training in Lexmond.