Keurmeester elektrische arbeidsmiddelen – Basistraining

Dit is de training voor degenen die wat kleinere elektrische apparaten en handgereedschappen keuren. Deze training duurt 1 dag.

Als u een bedrijfsinterne cursus bij u op de zaak of een andere locatie wenst maken wij daarvoor natuurlijk graag een passende offerte. Dit is zeker aan te bevelen als u alleen uw eigen tester en ook uw eigen software behandeld en ingesteld wilt hebben. U kunt daarvoor ons contactformulier invullen of ons even bellen.

Onderstaande tabs geven u de nodige informatie:

Inleiding

Inspecteren doe je visueel en via meting en beproeving. Voor het juist uitvoeren van de metingen is een basiskennis vereist van de normen en de tester die wordt gebruikt. Het zomaar even aansluiten van een tester en daarna op de startknop drukken is echt onwenselijk en vaak onveilig.
.
Er zijn vele soorten en merken testers voor de (periodieke) inspectie van elektrische arbeidsmiddelen volgens de NEN 3140. In de praktijk zegt men vaak: “keuren van (hand)gereedschappen”. Deze testers worden ook vaak ‘PAT-testers’ genoemd.
PAT = Portabable Arbeidsmiddelen Tester.
.
Klik hier voor een aantal voorbeelden van de meest gebruikte testers.
Klik hier voor meer (handige) documenten.

Cursusinformatie

Deze training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Om de metingen juist uit te kunnen voeren dienen eerst de meetprincipes en enige theorie te worden behandeld. Daarna gaan we in het Praktijkcentrum enige metingen uitvoeren aan bijvoorbeeld een draaibank, kolomboormachine, lasapparaat en zwerfkast.
.
Neem vooral uw eigen tester mee zodat u na afloop deze tester goed kunt bedienen en we tijdens de cursus eventueel wat instellingen kunnen doen.
Deze training is een voorwaarde om door of namens de werkgever schriftelijk te worden aangewezen als inspecteur elektrische arbeidsmiddelen volgens de NEN 3140.
.

Leerdoelen

 • het zelfstandig kunnen uitvoeren van visuele inspecties en inspecties door metingen en beproevingen van/aan elektrische arbeidsmiddelen;
 • het interpreteren van de gemeten waarden conform de geldende normen en deze verwerken in een rapport/certificaat.
.

Leerdoelen

 • het zelfstandig kunnen uitvoeren van visuele inspecties en inspecties door metingen en beproevingen van/aan grotere (vast aangesloten) elektrische arbeidsmiddelen en machines;
 • het interpreteren van de gemeten waarden conform de geldende normen en deze verwerken in een rapport/certificaat.
.

Lesmateriaal

Iedere cursist ontvangt een syllabus die is afgestemd op het cursusplan en op de tijdens de training vertoonde presentaties.
.

Bewijs van deelname en examen

Als de cursist de gehele training heeft gevolgd ontvangt hij/zij een bewijs van deelname. Na deze training is een onafhankelijk examen met DNV-certificatie mogelijk.

Voor wie?

Deze training is een basistraining en bedoeld voor personen die voornamelijk de wat kleinere elektrische arbeidsmiddelen inspecteren zoals handgereedschappen, kabelhaspels, kleinere machines voor 230 Volt en beperkt voor 400 Volt (driefasen). Voor het inspecteren van grote (vast aangesloten) driefasenmachines, zwerfkasten, grote lasapparaten, hebben we een vervolgcursus: Inspectie van elektrische arbeidsmiddelen voor gevorderden. Om tot deze cursus toegelaten te kunnen worden dient u bij voorkeur eerst deze basistraining te hebben gevolgd.

.

Werk- en denkniveau

VBO/MBO (vanaf WEB-niveau 1)
Klik hier voor meer info over de WEB-niveau’s.
Dit is mede afhankelijk van uw eigen inzicht en werkervaring.

Inhoud

Tijdens deze training wordt onder andere behandeld:

 • introductie Arboregelgeving en NEN 3140;
 • wat zijn elektrische arbeidsmiddelen?
 • het uniek coderen van de testobjecten;
 • indelen van elektrische arbeidsmiddelen in beschermingsklassen;
 • inspectie van elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 waarbij alle bepalingen en bijlagen worden behandeld die hierop betrekking hebben;
 • meetprincipes;
 • aanwijzen van personen volgens NEN 3140;
 • de werking van het meetinstrument;
 • uitvoeren van enkele inspecties met het (eigen) meetinstrument.

Natuurlijk stemmen we tijdens de training die inhoud nader af op de doelgroep en is er alle tijd voor het beantwoorden van vragen en vaak ook hulp met uw eigen tester.

Prijzen per persoon

 • 1 cursist: € 239,00
 • 2 t/m 3 cursisten: € 225,00
 • 4 t/m 5 cursisten: € 215,00
 • 6 en meer cursisten: € 199,00

Prijzen onder voorbehoud, exclusief BTW en inclusief een syllabus, lunch, koffie/thee.

Data en inschrijven

Klik op een training om één of meerdere personen in te schrijven voor deze ééndaagse training.

Alkmaar – Miss Bell

Amsterdam – BCN Amsterdam Arena

Assen – De Bonte Wever

Den Haag – Van der Valk Hotel Den Haag-Wassenaar

Drachten – Veritech

Ede – Hotel Nol ‘t Bos

Eindhoven – BCN Eindhoven

Geleen – Lebe Business Center

Goes – Van der Valk Hotel Goes

Heerenveen – Abe Lenstra stadion

Hengelo – Frans op de Bult

Lelystad – Mac3 Larserpoort

Lexmond – Ingenium

Nijmegen – Onder de Toren

Rotterdam – BCN Rotterdam

Zwolle – Mercure Hotel