Keurmeester medisch gebruikte apparatuur

Dit is de training voor degenen medisch gebruikte apparatuur inspecteert. Zoals elektrisch bediende bedden en andere apparatuur in behandelkamers van bijvoorbeeld artsen, therapeuten en in ziekenhuizen. Deze training duurt 1 dag.

Als u een bedrijfsinterne cursus bij u op de zaak of een andere locatie wenst maken wij daarvoor natuurlijk graag een passende offerte. Dit is zeker aan te bevelen als u alleen uw eigen tester en ook uw eigen software behandeld en ingesteld wilt hebben. U kunt daarvoor ons contactformulier invullen of ons even bellen.

Onderstaande tabs geven u de nodige informatie:

NEN 3140, NEN-EN-IEC 60601 of NEN-EN-IEC 62353?

Net zoals bij elektrische arbeidsmiddelen (gereedschappen, machines, verlengsnoeren) moet ook de elektrische apparatuur (zoals elektrische bedden) in medisch gebruikte ruimten in bijvoorbeeld ziekenhuizen regelmatig worden gekeurd/geïnspecteerd.
.
Elektrische (hand)gereedschappen en machines voor algemeen gebruik worden gekeurd volgens de NEN 3140, de medisch gebruikte apparatuur dient te worden gekeurd volgens de NEN-EN-IEC 62353. Deze keuringen dienen periodiek te gebeuren maar ook na reparatie en wijziging van het elektrisch circuit van de apparatuur.
.
De fabricage en eerste fabrieksinspectie van de apparatuur gebeurt volgens de NEN-EN-IEC 60601.
.
De medische apparatuur is in een aantal categorieën opgedeeld en de waarbij verschil wordt gemaakt op welke wijze er contact met de patiënt wordt gemaakt. Als er alleen uitwendig contact gemaakt kan worden via de huid komt de inspectie volgens de NEN-EN-IEC 62353 gedeeltelijk overeen met de inspectie volgens de NEN 3140 en kan vaak dezelfde tester worden gebruikt. Als er contact wordt gemaakt in de patiënt, zoals in behandelruimten en operatiekamers zijn er speciale en zeer gevoelige testers nodig en uitgebreide meetprincipes.
.
Wij van Smit Opleidingen & Trainingen willen u hierbij graag van dienst zijn. Wij kunnen de personen opleiden en trainen en u ook adviseren voor de juiste tester en eventuele software en deze ook leveren waardoor we een totaalpakket kunnen aanbieden. Wij verzorgen de gebruikerstrainingen voor deze doelgroep ook voor de fabrikanten van de testers en de medisch gebruikte apparatuur.

Cursusinformatie

Deze training is een basistraining en bedoeld voor personen die voornamelijk de wat kleinere elektrische arbeidsmiddelen inspecteren zoals handgereedschappen, kabelhaspels, kleinere machines voor 230 Volt en beperkt voor 400 Volt (driefasen). Voor het inspecteren van grote (vast aangesloten) driefasenmachines, zwerfkasten, grote lasapparaten, hebben we een vervolgtraining. Om tot deze vervolgtraining toegelaten te kunnen worden dient u bij voorkeur eerst deze basistraining te hebben gevolgd.
.
De training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Om de metingen juist uit te kunnen voeren dienen eerst de meetprincipes en enige theorie te worden behandeld. Daarna gaan we enige metingen uitvoeren.
.
Neem vooral uw eigen tester en enige kleine arbeidsmiddelen (handboormachine, kabelhaspel) mee zodat u na afloop deze tester goed kunt bedienen en we tijdens de cursus eventueel wat instellingen kunnen doen. Wij hebben overigens ook eigen testers en practica beschikbaar voor degenen die (nog) geen tester hebben.
.
Klik hier voor een fotocollage van deze trainingen.
.

Leerdoelen

 • het zelfstandig kunnen uitvoeren van visuele inspecties en inspecties door metingen en beproevingen van/aan medisch gebruikte elektrische apparatuur;
 • het interpreteren van de gemeten waarden conform de
  NEN-EN-IEC 62363 en deze verwerken in een rapport/certificaat.
.

Lesmateriaal

Iedere cursist ontvangt een syllabus die is afgestemd op het cursusplan en op de tijdens de training vertoonde presentaties.
 .

Bewijs van deelname

Als de cursist de gehele training heeft gevolgd ontvangt hij/zij een bewijs van deelname.

Voor wie?

Deze training is een basistraining en bedoeld voor personen die medisch gebruikte apparaten en ander materieel keuren/inspecteren.
.

Werk- en denkniveau

VBO (vanaf WEB-niveau 1).
Klik hier voor meer info over de WEB-niveau’s.
Dit is mede afhankelijk van uw eigen inzicht en werkervaring.
Na het volgen van deze training is de cursist door of namens de werkgever aanwijsbaar als inspecteur volgens de NEN-EN-IEC 62353 voor de relevante productgroep.

Inhoud

Tijdens deze training wordt onder andere behandeld:

 • introductie Arboregelgeving, NEN 3140, NEN-EN-IEC 60601 en
  NEN-EN-IEC 62353;
 • wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze normen?
 • productgroepen medisch gebruikte elektrische apparatuur en hun symbolen;
 • het uniek coderen van de testobjecten;
 • indelen van de apparatuur in beschermingsklassen;
 • wat zegt de NEN-EN-IEC 62353?
 • meetprincipes;
 • schriftelijk aanwijzen van personen en hun bevoegdheden;
 • de werking van het meetinstrument;
 • uitvoeren van enkele inspecties met het (eigen) meetinstrument.

Natuurlijk stemmen we tijdens de training die inhoud nader af op de doelgroep en is er alle tijd voor het beantwoorden van vragen en vaak ook hulp met uw eigen tester.

Prijzen per persoon

 • per cursist: € 295,00

Prijzen onder voorbehoud, exclusief BTW en inclusief een syllabus, lunch, koffie/thee.

Data en inschrijven

Klik op een cursus om één of meerdere personen in te schrijven voor deze ééndaagse training.
..