Gebruikerstraining Secutest

De Secutest is een apparatentester/arbeidsmiddelentester van het merk Gossen-Metrawatt en vanaf de jaren ’90 op de markt verkrijgbaar. Deze toptester is een begrip voor ervaren keurmeesters!

De tester heeft in de loop der jaren veel aanpassingen ondergaan en is daardoor steeds meer dan up-to-date gebleven. In 2013 is een geheel nieuw ontwerp verschenen waarin meerdere normen zijn verwerkt.

Smit Opleidingen & Trainingen is voor deze testers de huisopleider. Wij verzorgen reeds vele jaren de trainingen voor de Secutest bij de locatie van importeur/fabrikant GMC Instruments te Woerden. En ook bij de locaties van hun klanten. Door deze nauwe samenwerking zijn wij als geen ander op de hoogte van de werking en mogelijkheden van deze testers en bijbehorende software.

Ook als u een (handmatige) Metratester heeft bent u van harte welkom!

Heeft u een tester? Neem dan uw eigen tester mee.

Onderstaande tabs geven u de nodige informatie:

Inleiding

Inspecteren doe je visueel en via meting en beproeving. Voor het juist uitvoeren van de metingen is een basiskennis vereist van de normen en de tester die wordt gebruikt. Het zomaar even aansluiten van een tester en daarna op de startknop drukken is echt onwenselijk en vaak onveilig.
.
De Secutest is geschikt voor alle soorten elektrische arbeidsmiddelen: met een éénfase stekker, met een driefasen stekker, vast aangesloten.  Voor handgereedschappen, kabelhaspels, machines, etc. Voor de registratie en verwerking van de keuringen is gratis software beschikbaar. De meeste andere leveranciers van software voor keurmeesters en materieelbeheer ondersteunen de Secutest reeds van oudsher.
.
De fabrikant heeft een ondersteunende website “GMC Online” waar u software kunt downloaden en andere ondersteuning vindt. Ook kunnen wij u op uw eigen werkplek verder helpen en uw keuringssyteem helpen opzetten en de keurmeesters in de praktijk trainen en ondersteunen.
.
Certificerende instanties vereisen aantoonbare kennis en vaardigheden.

Cursusinformatie

Deze training is een basistraining Secutest en bedoeld voor personen die voornamelijk de wat kleinere elektrische arbeidsmiddelen inspecteren zoals handgereedschappen, kabelhaspels, kleinere machines voor 230 Volt en beperkt voor 400 Volt (driefasen). Voor het inspecteren van grote (vast aangesloten) driefasenmachines, zwerfkasten, grote lasapparaten, hebben we een algemene vervolgtraining. Om tot deze vervolgtraining toegelaten te kunnen worden dient u bij voorkeur eerst deze basistraining te hebben gevolgd.
.
De training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Om de metingen juist uit te kunnen voeren dienen eerst de meetprincipes en enige theorie te worden behandeld. Daarna gaan we enige metingen uitvoeren.
.
Neem vooral uw eigen tester en enige kleine arbeidsmiddelen (handboormachine, kabelhaspel) mee zodat u na afloop deze tester goed kunt bedienen en we tijdens de cursus eventueel wat instellingen kunnen doen. Wij hebben overigens ook eigen testers en practica beschikbaar voor degenen die (nog) geen tester hebben.
.
Klik hier voor een fotocollage van deze trainingen.
.

Leerdoelen

 • het zelfstandig kunnen uitvoeren van visuele inspecties en inspecties door metingen en beproevingen van/aan elektrische arbeidsmiddelen;
 • het interpreteren van de gemeten waarden conform de geldende normen en deze verwerken in een rapport/certificaat.
.

Lesmateriaal

Iedere cursist ontvangt een syllabus die is afgestemd op het cursusplan en op de tijdens de training vertoonde presentaties.
 .

Bewijs van deelname of certificaat

Als de cursist de gehele training heeft gevolgd ontvangt hij/zij een bewijs van deelname. Na deze training is een onafhankelijk examen met DNV-certificatie mogelijk.

Voor wie?

Deze training is een basistraining en bedoeld voor personen die voornamelijk de wat kleinere elektrische arbeidsmiddelen inspecteren zoals handgereedschappen, kabelhaspels, kleinere machines voor 230 Volt en beperkt voor 400 Volt (driefasen).
.

Werk- en denkniveau

VBO (vanaf WEB-niveau 1).
Klik hier voor meer info over de WEB-niveau’s.
Dit is mede afhankelijk van uw eigen inzicht en werkervaring.
De keurmeester is ten miste een voldoende onderricht persoon volgens de NEN 3140.

Inhoud

Tijdens deze training wordt onder andere aan behandeld:

 • introductie Arboregelgeving en NEN 3140;
 • wat zijn elektrische arbeidsmiddelen?
 • het uniek coderen van de testobjecten;
 • indelen van elektrische arbeidsmiddelen in beschermingsklassen;
 • inspectie van elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 waarbij alle bepalingen en bijlagen worden behandeld die hierop betrekking hebben;
 • meetprincipes;
 • aanwijzen van personen volgens NEN 3140;
 • de werking van de Secutest en ETC-software;
 • uitvoeren van enkele inspecties met het (eigen) meetinstrument.

Natuurlijk stemmen we tijdens de training die inhoud nader af op de doelgroep en is er alle tijd voor het beantwoorden van vragen en vaak ook hulp met uw eigen tester.

Prijs per persoon

 • € 325,00

Prijs onder voorbehoud, exclusief BTW en inclusief een syllabus, lunch, koffie/thee.

Data en inschrijven

Klik op een training om één of meerdere personen in te schrijven voor deze ééndaagse training.

Als dat niet mogelijk: vul ons contactformulier in en meld u aan voor deze training. Wij nemen daarna contact met u op.
..